Culture Clash?
[Over]leven in een veranderende samenleving

donderdag 21 maart om 17.00 uur
debatcentrum Floor, Kohnstammhuis, Wibautstraat 2-4, 1091 GM Amsterdam
opening “Waarom schrijf je me niet” | Post uit de Vergetelheid
met Arend Hulshof, Natascha van Weezel en Rozette Kats

Tot 1939 stond het Weesperpoortstation, op de plek waar nu het Kohnstammhuis is. Hier kwamen vanaf 1881 Joden uit Oost-Europa aan die het antisemitisme ontvluchtten. In totaal emigreerden tussen 1881 en 1933 naar schatting ruim 3 miljoen Joden uit Oost-Europa.
Op deze bijzondere plek waar zoveel Joden uit Oost-Europa het antisemitisme dachten te ontvluchten staat van 19 maart t/m 3 mei de reizende tentoonstelling “Waarom schrijf je me niet” – Post uit de Vergetelheid.
Openingstijden: ma t/m donderdag van 8.30 tot 20.30 uur; vrijdag van 8.30 tot 17:00 uur. Toegang gratis

Het Weesperpoortstation, omstreeks 1920
Zie ook agenda Floor debatcentrum HvA

Sprekers

Rozette Kats
Vluchten en Onderduik
leven na de oorlog

Arend Hulshof
Burgemeester in Oorlogstijd
dilemma’s in tijden van vluchtelingenstromen

Natascha van Weezel
Uit Je Bubbel Breken
overleven in een veranderende samenleving

Peter Witte
het Weesperpoortstation

Debat Culture Clash? o.l.v. Luuk Heezen

Momenteel is de grootste vluchtelingenstroom sinds de Tweede Wereldoorlog gaande. Nog nooit waren zoveel groepen mensen tegelijk op de been. Terwijl sommigen op de vlucht zijn voor geweld of voor de gevolgen van klimaatverandering, zijn anderen op zoek naar een betere toekomst voor zichzelf of voor hun kinderen. Migrantenstromen zijn van alle tijden. Ook Nederland is al eeuwen een migratieland. Hoe leven verschillende culturen in Nederland samen? Zijn wij hierin een voorbeeld voor andere landen of is dit slechts iets wat we onszelf voorhouden?

Tijdens Culture clash? gaan we het hebben over Nederland als multiculturere samenleving terwijl we stilstaan bij historische voorbeelden over migratie. De aanleiding hiervoor is de tentoonstelling “Waarom schrijf je me niet?” Waarin we vijf mensen tijdens hun leven voor en tijdens WOII volgen tot aan hun dood of bevrijding. Hoe verhouden de beweegredenen van de migranten toen zich ten opzichte van die van nu. En hoe hebben migranten invloed (gehad) op onze veranderende samenleving? Zijn wij echt zo’n vooruitstrevend land?

“Waarom schrijf je me niet” – Post uit de Vergetelheid

“Ik denk dat ik dezer dagen met vakantie ga en horen jullie dan later van me” schrijft Wolfgang Maas op 5 november 1942 aan zijn verloofde Thea Windmuller die in Friesland in de onderduik zit. Met deze mededeling laat Wolfgang weten dat hij ook in onderduik gaat. In plaats van “10.000 zoenen op je lieve snuit” ondertekent hij vanaf nu met “Het beste en een zoen van oom Wim”.
De Nederlands-Duitse reizende tentoonstelling “Waarom schrijf je me niet” | “Warum schreibst du mir nicht” gaat over vijf mensen tijdens hun leven voor en tijdens WOII: de Amsterdammer Jules Schelvis – een Joodse jonge man, Nico Peeters – een verzetsman, Wanda Verduin – een Joods pubermeisje – en haar broer Ernst Verduin, en Wolfgang Maas – een vluchteling uit Duitsland en zijn vriendin Thea Windmuller. We volgen hen door kampen en getto’s tot aan hun dood of bevrijding.

De expositie laat zien hoe hun privacy en identiteit werd afgenomen, dat zij geen idee hadden wat hen te wachten stond en geen mogelijkheid hadden aan hun lot te ontkomen.
De levensverhalen van de Nederlandse hoofdpersonen worden in korte filmpjes verteld door Ad van Liempt, muzikante Karsu, Natascha van Weezel en Rauand Taleb, een Duitse acteur die als peuter met zijn ouders Koerdisch Irak ontvluchtte. Zij gaan in op de vraag welke betekenis die verhalen hebben voor nu. In een stemhokje leggen zij actuele dilemma’s voor over communicatie, vrijheid van meningsuiting, privacy toen en privacy nu op internet, vluchtelingen. Het zijn geen gemakkelijke kwesties, er zijn geen pasklare antwoorden.

Van 19 maart t/m 3 mei. Openingstijden: ma t/m donderdag
van 8.30 tot 20.30 uur; vrijdag van 8.30 tot 17:00 uur. Toegang gratis.