Kijk het verhaal van Wolfgang Maas en Thea Windmuller in 8 minuten

Wolfgang Maas is 16 jaar als hij in 1936 vanuit Duitsland naar Winterswijk in Nederland vlucht. Hier volgt hij een opleiding tot schilder. Hij leert er ook Thea Windmuller kennen. Ze werkt in de kledingwinkel van haar ouders. Het gezin woont boven de winkel.

In maart 1941 krijgen Wolfgang en Thea verkering. Ze zijn dol op elkaar, maar het zijn donkere tijden. De anti-Joodse maatregelen stapelen zich. Vooral Thea wordt heel bezorgd en angstig. Wolfgang is optimistischer en hij probeert haar steeds weer op te beuren. Eind 1941 wordt de winkel van Thea’s ouders onteigend. Thea vindt een baan als huishoudster in Zutphen.

Wolfgang en Thea gaan elkaar veel schrijven en in het weekeinde komt Thea naar Winterswijk. Dan wordt het Joden verboden te reizen. Als er steeds meer Joden worden opgepakt, gaan Thea en Wolfgang de onderduik in. Ver van elkaar.
 Vanaf januari 1942 tot september 1943 schrijft Wolfgang brieven, eerst naar Zutphen en dan naar haar onderduikadres.

Van Wolfgang zijn 78 brieven aan Thea bewaard gebleven. Van Thea zijn al haar dagboeken vanaf 1939 tot eind 1943 bewaard, maar niet haar brieven.

© Alle brieven, dagboeken en foto’s zijn ter beschikking gesteld door Mirjam Schwarz, Winterswijk (nicht van Thea Windmuller). We zijn haar daarvoor zeer erkentelijk.

Omwille van de leesbaarheid zijn de transcripties van de passages uit Thea’s dagboeken gecorrigeerd. De correcties betreffen vooral interpunctie en hoofdletters, waar Thea vooral in het begin weinig aandacht aan gaf. Ook is in de transcripties de hedendaagse schrijfwijze van woorden gebruikt. De transcripties van Wolfgangs brieven zijn zonder correcties, omdat dit de autenthiciteit zou aantasten. Hoewel hij heel behoorlijk Nederlands schreef, blijkt zijn Duitse afkomst duidelijk uit zijn brieven.

In de tentoonstelling wordt het verhaal van Wolfgang en Thea verteld door acteur Rauand Taleb (Sulaimanyia, 20-2-1992). Als vijfjarig jongetje vluchtte hij met zijn familie naar Duitsland. Links Alex Bakker.

Scenario en regie: Alex Bakker
Camera: Christian Passeri
Assistent: Marielle Sjømo Samstad
Editing en montage: Erik Willems, JOB Producties
Vertaling: Olaf Jelinski/Richard Gonlag
Berlijn, augustus 2017
Met dank aan Richard Gonlag