Op 4 september 1939 bezetten de Duitsers Sosnowiec (Sosnowitz in het Duits), een stad van 130.000 inwoners, van wie 28.000 Joods zijn.

Begin 1940 wordt in Sosnowiec de Zentrale der Jüdischen Ältestenräte in Oberschlesien opgericht. Deze centrale vertegenwoordigt 45 gemeenschappen en wordt verantwoordelijk voor alle Joodse aangelegenheden in de regio, waaronder de organisatie van het werk van Joden in werkkampen.

Op 10 mei 1942 beginnen de deportaties naar Auschwitz. In de lente van 1943 worden de resterende Joodse inwoners van Sosnowiec samengebracht in het getto van Kamionka, waar ook de Joden van Bedzin verblijven. Op 1 augustus 1943 wordt dit getto geliquideerd en wordt bijna iedereen naar Auschwitz gedeporteerd.

Sosnowiec192

Briefkaart van 14 juli 1942 vanuit het getto van Sosnowiec naar Parijs. Een stempel vermeldt: Einlieferer Ältestenrat der Jüdischen Kultusgemeinde in Sosnowitz O/S, Sammelstelle für Postsendungen.

 

SosnowiecBinnen193-e1439649073888

Sosnowitz, 14-7-42

Mijn lieve kinderen,
Mijn verjaardagskaart zullen jullie intussen gekregen hebben en nu wil ik jullie lieve brief beantwoorden. De foto’s zijn prachtig, het kind is schattig, ik bedank jullie hiervoor hartelijk. Een foto is door Erna C… (onleesbaar) meegenomen en ze was enthousiast. Het derde pakje is teruggestuurd, het was geheel gescheurd, enkel een paar bonen en sardientjes zaten erin, hopelijk krijgen jullie het retour. Dat Gerdi niet gehoorzaamt is niet mooi, zeg hem nogmaals dat oma erg boos op hem is. Dat de familie Ta… (onleesbaar) zich jullie nog herinnert verheugt mij zeer. Wat de gezondheid betreft gaat het mij zeer goed, ik kreeg 10 spuiten die ik moet gebruiken, ik hoop dat ze werken. Ik heb aan S… (onleesbaar) een persoonlijke brief geschreven en haar meegedeeld dat ze oom Kurt bereid moet zien te vinden in Lissabon geld te storten, zodat ik pakketten krijg, want het gaat hem goed. Op het pakje met de uien verheug ik mij zeer. Mijn enige wens is enkel naar jullie toe te komen, maar hoe zou dat kunnen. Dat Gerdi de hele dag op school is en daar eten krijgt is zeker heel goed. Vandaag heeft Willi een pakje verzonden. Ook mijnheer S. wil iets sturen. Ik kreeg prachtige rozen van hem voor mijn verjaardag. De inhoud van het pakje was prima, thee en koffie werden direct gebruikt, en de peperkoek was fantastisch. Nu, het ga jullie goed en vele duizenden groeten en kussen voor jullie en mijn gouden jongen, van je verlaten
Moeder

De leverpastei en sardientjes aten we ‘s avonds bij de boterham, iedereen was enthousiast.