Er blijven almaar nieuwe maatregelen tegen de Joden komen. Joodse mannen worden naar werkkampen gestuurd. Thea vreest het ergste.

Dinsdag 2 mei

(…) We lopen nu met een gele ster, daar staat JOOD op.
Iedereen op straat gaapt je aan. Om met zo’n ster te lopen is niet zo erg, maar wat er uit voort kan komen.
(…) Alle parken zijn nu verboden voor ons.


Dinsdag 19 mei

(…) Er staat weer een heel scherp stuk in de krant. Het gaat er over dat de niet-Joden niet met Joden mogen praten, want als dat gezien wordt, dat ze er toch echt mee omgaan, worden ze ook als Jood behandeld. Het wordt hoe langer hoe beroerder voor ons, hoe kan er toch zo’n wereld bestaan. Er moeten hier weer 65 Joodse jongens naar een werkkamp toe, ze maken ons moreel helemaal kapot.
(…) Gelukkig gaat het in Rusland nog goed. Want als het nog lang zo door gaat, zijn wij Joden allemaal verloren.
(…) Ben nu al 21 jaar, het is zo zonde, de mooiste jaren gaan heen van mijn leven in deze rotwereld, maar er is één ding fijn: dat ik zo’n schat van een jongen heb.

Na het bericht over de 65 Joodse jongemannen die in Zutphen zijn opgepakt en naar een werkkamp moeten, probeert Wolfgang Thea gerust te stellen. Als Duitser zal hij niet naar een werkkamp worden gestuurd, maar ‘hooguit’ naar Westerbork, dat dan nog als vluchtelingenkamp te boek staat.

Zondag. Pinksteren. 1942.
25 mei

Mijn kleine meid!

(…) Je schreef me laatst dat 65 jongens uit Zutphen naar het werkkamp moesten. Hoe is dat nu mogelijk, er is toch nog helemaal geen keuring geweest? Voor mij maak je maar geen zorgen schattie. Ten eerste komen wij duitsers niet naar het werkkamp, hoogstens naar het vluchtelingenkamp in Drente en daar is het heel goed, behalve het eten dat niet best is maar daar red ik me wel. (…) Het is nog maar de vraag of wij er heen komen. Ten eerste zit A.dam nog vol met d[uitse] Joden en ten tweede zijn er nog veel te weinig barakken klaar en ten derde kan het nog heel lang duren. Ik hoop dus dat je een beetje gerustgesteld bent en je geen onnodige zorgen maakt. Overigens kun je me in het kamp 2 dagen in de maand bezoeken. (…)

Je Wolfgang

Op 2 juni 1942 wordt verordonneerd dat Joden hun fiets moeten inleveren, op 12 juni volgt een volledig sportverbod en mogen Joden geen groente meer kopen in niet-Joodse winkels, vanaf 30 juni mogen ze niet meer ’s avonds op straat en niet meer van openbaar vervoer gebruikmaken. Vanaf 6 juli mogen ze niet meer bij niet-Joden op bezoek en niet meer telefoneren. Enzovoort, enzovoort.

Op 1 juli wordt Westerbork in plaats van een vluchtelingenkamp een doorgangskamp voor Joden (Polizeiliches Judendurchgangslager Westerbork) die naar ‘het oosten’ worden gedeporteerd. Even later begint de aanleg van het SS-concentratiekamp Vught (Konzentrationslager Herzogenbusch). Op 14 juli vinden in Amsterdam grote razzia’s plaats.