Marcus en vrouw-LM

Max Meents en echtgenote

Max Meents trouwt in 1940 met de niet-Joodse Elisabeth Bowier en op 28 mei 1941 wordt hun dochter Beppie geboren.
Max is een levensgenieter, hij houdt van plezier maken, speelt graag piano, en geniet van het bezoeken van zijn zakencontacten in Frankrijk, een land waaraan hij zijn hart heeft verpand.

Betteke

Beppie

Op 11 juni 1941, precies 14 dagen na de geboorte van zijn dochtertje, wordt hij bij een razzia uit zijn huis in de Vechtstraat weggehaald. Hij komt in Kamp Schoorl terecht.

Max Meents briefje gescheurd

Smokkelbriefje. Zijn echtgenote bewaart dit tot aan haar dood in haar portefeuille.

Laten wij maar denken, dat niets voor eeuwig is en dat ook aan deze scheiding een eind zal komen! (…) Vergeet niet, dat ik altijd en altijd aan jullie denk: aan jou, Beppeke en aan onze kleine schat, aan jullie: Vader en mama, aan jou Jane, kortom aan iedereen en dat ik heel veel naar jullie verlang!

Max Meents wordt na een paar weken in Schoorl naar Mauthausen gestuurd. In al de vijf brieven die Max uit Mauthausen aan zijn familie schrijft, benadrukt hij dat het hem heel goed gaat, dat hij de moed niet laat zakken en hoopt snel weer thuis te zijn.

Mauthausen_03081941

Mauthausen_03081941 1

3 augustus 1941

(…) Het was geweldig om te lezen dat onze kleine schat zo knap wordt en ook dat mama de hele dag bij je is en dat iedereen bij jou woont. (…) Beppeke, ik bedank je voor de 15 rijksmark maar weet ook, kleine vrouw, dat je in elke brief 4 kantjes van 15 regels schrijven mag. Dus denk eraan, schat, volgende keer een langere brief, nietwaar. Foto’s en kranten mogen we niet ontvangen. Kranten kunnen we in het kamp kopen. (…)

De laatste brief van Max uit Mauthausen, gedateerd 9 november 1941. Op 19 november overlijdt hij.

Mauthausen_09111941

Mijn liefste Beppeke, Beppy, Vader, Moeder, Marianne e.a.
Ik was heel erg blij je okt.brief te ontvangen en daarin te lezen dat het onze kleine zo goed gaat. Ik zou willen dat ik je kon helpen met het voeren van de bruine bonen, schat. Ook heeft het me erg goed gedaan om te lezen dat het jullie allemaal zo goed gaat, Beppeke en ik kan je zeggen, mijn alles, dat tot nu toe mijn gezondheid god zij dank ook nog in orde is. Schat, gister heb ik weer 15 rijksmark van je ontvangen, zodat ik nu de 60 rijksmark van de laatste maand gekregen heb. Schat, wat zal ik je zeggen over 20 nov.? Laten we hopen, kleine vrouw, dat we volgende keer de dag samen mogen doorbrengen en dat we weer snel samen zullen zijn! Groet iedereen in Den Haag en Amsterdam, hè Beppeke, en hierbij al mijn liefde en kussen voor jullie allen.
Jullie Max

 

© Foto’s en brieven van Max Meents en familie uit privé-archief Betty Schols-Meents