Majdanek (in een voorstad van Lublin in Polen) is zowel concentratie- als vernietigingskamp. Het kamp wordt in opdracht van Heinrich Himmler gebouwd. Majdanek, dat in september 1941 in gebruik wordt genomen, telt tien velden met elk twintig barakken, omgeven door onder stroom staand prikkeldraad en wachttorens. Bovendien zijn er gaskamers en een crematorium. Vele gevangenen komen om door ziekte en uitputting, of worden doodgeschoten, opgehangen of vergast.

Op 3 november 1943 worden er 16.000 tot 18.000 Joden doodgeschoten in het kader van Aktion Erntefest, een programma om alle Joden in de werkkampen in het district Lublin te vermoorden. In totaal worden bij deze ‘actie’ 42.000 Joden doodgeschoten.

In juni 1944 wordt Majdanek ontruimd. Op 24 juli arriveert het Rode Leger.

Omdat de nazi’s hun administratie vernietigden, staat het aantal mensen dat in Majdanek omkwam niet vast. Berekeningen komen veelal rond de 300.000 uit.

Voor meer informatie over Aktion Erntefest zie http://www.ushmm.org/wlc/en/article.php?ModuleId=10005222

MajdankekAdres

MajdankekTekst

Bedankkaart voor het ontvangen van een voedselpakket vanuit Lublin-Majdanek verzonden naar Lublin. De tekst luidt:

Het pakket van 6 december, nr. 570, heb ik ontvangen. Met dank voor de zending verzoek ik de voorschriften precies aan te houden, welke de geoorloofde inhoud en ook de vaste verpakking betreffen. Ik ben gezond (“ziek” is doorgestreept). Hartelijke groeten, Jurek.

Majdanek schoenen YV

Een stapel schoenen van slachtoffers; collectie Yad Vashem

Deze kaart is gerelateerd aan de overeenkomst tussen het Poolse Rode Kruis en kampcommandant Florstedt betreffende de levering van voedsel aan Poolse politieke gevangenen. Een Rodekruisstempel is op de kaart gedrukt.

Majdankek ontvangstbewijs

Ontvangstbewijs van een per post aan een Pools familielid in concentratiekamp Majdanek gestuurd pakket.