Vanaf mei 1940 worden velen van de 70.000 Joden in Krakau gedwongen de stad te verlaten. In maart 1941 wordt het getto gevormd, in de vervallen wijk Podgorze. Hier woonden voor de oorlog 3.000 mensen, maar nu moeten er 15.000 een onderkomen vinden. Daar komen nog 6.000 Joden uit de omgeving bij. Er heerst al gauw een voedseltekort in het getto, waar een Joodse gettopolitie opereert. Het hoofd hiervan, Symche Spira, collaboreert volop met de SS en Gestapo.

Eind mei 1942 beginnen de deportaties vanuit het getto, naar vernietigingskamp Belzec. Op 4 juni vermoordt de SS 600 mensen in het getto. In de zomer komt een Joodse verzetsgroep in actie om mensen uit het getto te laten ontsnappen. Op 28 oktober 1942 worden veel kinderen, zieken en invaliden gedeporteerd of in het getto vermoord.

In december 1942 wordt het getto opgedeeld in getto A voor mensen met werk, en getto B voor de overigen. De arbeiders uit getto A worden naar het SS-werkkamp Plaszow gestuurd, ook degenen die werkten in de fabriek van Oskar Schindler (bekend van Schindler’s List).

Maart 1943 wordt het getto geliquideerd. De laatste inwoners worden gedeporteerd naar Auschwitz-Birkenau of ter plekke vermoord.

Symche Spira, zijn medewerkers en hun familie genieten nog protectie van de Gestapo, maar worden in 1944 alsnog geëxecuteerd, op persoonlijk bevel van SS-commandant Göth van kamp Plaszow.

Tegenwoordig wonen in Krakau, dat nagenoeg ongeschonden uit de oorlog kwam, nog slechts enkele honderden Joden.

Krakau1

Krakau2

Op 1 mei 1942 afgestempelde briefkaart uit het getto van Krakau van ing. Siegmund Falk aan bevriende oud-collega’s bij de firma Efka in Dietikon bij Zürich. Hij antwoordt op een brief van hen met een briefkaart “om het de censuur te vergemakkelijken”. Falk schrijft dat hij en zijn familie het materieel moeilijk hebben, maar dat hij een zwager van de oud-collega’s toch zo goed mogelijk zal helpen met wat deze het dringendst nodig heeft. Ook laat hij weten het verschrikkelijk te vinden dat ene Dolos, die hem ook geschreven heeft, geen contact kan krijgen met Erik: “We vrezen dat de knaap helemaal zal wegkwijnen.”