Wanda Verduin is een van de hoofdpersonen in de tentoonstelling “Waarom schrijf je me niet” – Post uit de Vergetelheid.
Wanda zat op Het Baarnsch Lyceum tot alle Joodse kinderen naar aparte scholen moesten; dit was een van de eerste stappen van de nazi’s om Joden uit te sluiten uit de samenleving.
Haar dagboeken en brieven aan haar vriendin Els vormen een ontroerend zelfportret van een meisje dat wordt weggerukt uit haar leven in Bussum, weg van haar vrienden en vriendinnen, gedwongen naar Amsterdam verhuist en ervaart hoe het net zich steeds nauwer sluit: een ster op, niet meer met de tram, niet meer na 8 uur ’s avonds buiten, niet meer fietsen, niet meer op bezoek bij niet-Joden, steeds meer bekenden die worden opgepakt, het gevaar van de razzia’s.

In haar dagboek schrijft ze op een gegeven moment – dan woont ze nog in Bussum:

“Maandag. Els was naar school, ik heb wat gebreid en mams geholpen. (…) ‘k Heb voor het eerst vanochtend echt van Het Baarnsch Lyceum gedroomd en ik verlang  er echt naar, hoe komt dat nu, door de lange fietstocht denk ik die was altijd zo fijn, helemaal alleen en de problemen van me waren niet zo erg groot. Ik was zo echt kinderachtig gelukkig alleen omdat het mooi weer was en omdat ik zelf zo echt sterk en haast jongensachtig flink was. Nu ben ik soms wel gelukkig, maar niet meer zonder bijgedachte, dat moet ik maar leren, want zonder geluk kan je niet leven. En gelukkig zijn is het enige wat je zelf kan doen.”

In de tentoonstelling worden drie hoofdpersonen gevolgd – een pubermeisje, een verzetsman, een jonge man – vanuit hun woonplaats in Nederland langs kampen en getto’s. Hun geschiedenis wordt in korte films verteld door drie vertellers: zangeres Karsu over het Joodse meisje Wanda Verduin, Ad van Liempt over de verzetsman Nico Peeters en Natascha van Weezel over de Joodse man Jules Schelvis. De films kunnen ook de website worden bekeken.
De tentoonstelling gaat in op de vraag welke betekenis dit verhaal over communicatie, censuur, misleiding en privacy(verlies) heeft voor nu.
De bijbehorende website geeft ook uitgebreide aanvullende informatie, onder andere over de vluchtelingenstromen en het vluchtelingenbeleid voor en in het begin van de oorlog.

Nieuwsgierig? De reizende tentoonstelling is t/m 13 oktober van 9.00 -12.00 uur gratis te bezichtigen in Het Baarnsch Lyceum, Torenlaan 83 te Baarn. Daarna vanaf 17 oktober in het Memory, Oorlogs- en Vredesmuseum te Nijverdal.
Lees meer