Ad van Liempt vertelt over Nico en Kamp Amersfoort (00:59)

Op 17 juli 1942 wordt Nico Peeters overgebracht naar het beruchte kamp Amersfoort. In Amersfoort moeten gevangenen werk doen dat verband houdt met hun beroep. Nico moet dus sigaren maken. Bezoek is niet toegestaan. Hij mag een keer per maand een brief schrijven. Hij mag pakketten en geld ontvangen, maar geen foto’s.

Nico zal zijn vrouw en kinderen pas weer zien na zijn volgende overplaatsing. Dat duurt nog driekwart jaar.

Nico 19420901 Amersfoort 0

De tweede van zeven brieven uit Kamp Amersfoort

1 september 1942

Lieve vrouw en kinderen,
Uw brief van 6 Aug. heb ik in goede gezondheid ontvangen. Met mijn zenuwen gaat het steeds beter, wel heb ik andere kleine ongemakken die wel eens voor kunnen komen gehad. Kapotte voeten en zwerende handen aambeien enz. De gehele sfeer is anders als in Scheveningen dus daardoor is het met mij ook anders. (…)

Nico 19421004 env Amersfoort

Nico 19421004 Amersfoort 0

Nico 19421004 Amersfoort 1

4 oktober 1942

Lieve vrouw en kinderen
Ik heb je laatste brief met groote vreugde en in de beste welstand ontvangen. Bertha, je merkt op dat de laatste brieven zoo weinig zeggend zijn. De reden daarvan is zeker de veranderde omstandigheden hier en de beknoptheid waaraan ik mij te houden heb. Mijn gevoelens tot jullie is onveranderd en mijn verlangen naar jullie is nog even groot en ik hoop dat het spoedig kan bewezen worden. Met mij gaat het steeds beter, mijn gezondheid is goed, mijn gemoedsleven is normaal en bezie (?) rustig en met moed de toekomst tegemoet. (…)Wij moeten ook beknopt zijn zodat ons brief goed bedacht is wanneer er zoo weinig in staat. Doet verder veel groeten aan allemaal en veel moed en sterkte. En weest vooral gegroet van mij en gekust. Je Nico en Vader.