In Haaren en Sint-Michielsgestel worden tussen oktober 1940 en september 1944 in totaal bijna 2.000 politici, vakbondsmensen, wetenschappers, journalisten en kunstenaars als gijzelaars gevangengehouden. Een tiental gijzelaars wordt als represaille voor verzetsacties geëxecuteerd.

Het grootseminarie in Haaren dient ook als gevangenis (Polizeigefängnis und Untersuchungs Gefängnis) voor o.a. verzetsmensen, piloten, parachutisten, ontsnapte gevangenen en onderduikers. Ook de meeste van de 59 Nederlandse geheim agenten die tijdens het Englandspiel door de Duitse contraspionagedienst Abwehr in de val zijn gelokt, worden in Haaren opgesloten.

Na 5 september, als het gerucht dat Nederland op het punt staat te worden bevrijd zowel Nederlanders als Duitsers in rep en roer brengt (Dolle Dinsdag), wordt kamp Haaren ontruimd. Een aantal gijzelaars wordt vrijgelaten, 2.800 mannen worden naar Sachsenhausen getransporteerd, 650 vrouwen naar Ravensbrück. Hoeveel van hen de oorlog hebben overleefd, is onbekend.

54 van de Nederlandse geheim agenten worden in de periode van 6 tot en met 8 september 1944 omgebracht, vrijwel allen door executies in concentratiekamp Mauthausen.

Haaren1

st. Michielsgestel

Enveloppen van in oktober ’42 naar Haaren en in oktober ’43 uit St. Michielsgestel verstuurde brieven. Brieven van en naar ‘civiel-geïnterneerden’ (gijzelaars) behoefden niet gefrankeerd te worden.

Haaren 212970

Grootseminarie Haerendael te Haaren, © Collectie Jhr. mr. B.C. de Savornin Lohman: Haaren en Beekvliet 1942-1944, Beeldbank WO2.
Jhr. mr. B.C. de Savornin Lohman is een van de vooraanstaande Nederlanders die als anti-Duits bekend staan en daarom als gijzelaar worden geïnterneerd.