Peter Witte
, voorzitter Lotty Veffer Foundation, vertelt over het Weesperpoortstation dat tot 1939 stond op de plek waar nu het Kohnstammhuis is. Hier kwamen vanaf 1881 Joden uit Oost-Europa aan die het antisemitisme ontvluchtten.

Vluchten en Onderduik – 
leven na de oorlog. Rozette Kats (1942) is geboren in de Musschenbroekstraat, vlakbij het Kohnstammhuis. Als Joodse baby werd zij in 1943 bij een kinderloos echtpaar in veiligheid gebracht. Deze onderduikouders werden na de bevrijding haar pleegouders.

Burgemeester in Oorlogstijd
 – dilemma’s in tijden van vluchtelingenstromen. Arend Hulshof is oud-hoofdredacteur van Wordt Vervolgd, het mensenrechtenmagazine van Amnesty International. In 2016 verscheen zijn boek ‘Rijpstra’s ondergang’ over zijn overgrootvader Johannes Rijpstra, die gedurende de Tweede Wereldoorlog burgemeester was van de Achterhoekse gemeente Zelhem.

Uit Je Bubbel Breken – 
overleven in een veranderende samenleving. Natascha van Weezel is auteur en documentaire-maakster. Haar interesse gaat vooral uit naar onderwerpen als polarisatie, de multiculturele samenleving en het Israël-Palestina conflict. In april 2017 bracht zij haar meest recente boek uit bij Uitgeverij Balans: ‘Thuis bij de vijand’. Hierin beschrijft ze haar zoektocht naar de relatie tussen moslims en Joden in Nederland. Voor de vierdelige serie ‘Natascha’s beloofde land’ van de VPRO trok ze per fiets door het land waar ze een haat-liefdeverhouding mee heeft.

In de tentoonstelling vertelt Tonny Geelhoed-Peeters (hier temidden van zoon Alex en dochter Antoinette) over haar vader, verzetsman Nico Peeters.

Dankzij de familie van Wanda Verduin konden we in de tentoonstelling aan de hand van dagboeken en brieven volgen wat het leven in oorlogstijd betekende voor dit jonge Joodse meisje. Op de foto: links Yoka Verduin (links), rechts Karen Polak (AFS)

Fotografie: Carlo en Ronald Huffener