Laden Evenementen

(Over)leven in een veranderende samenleving

Donderdag 21 maart 2019, om 17:00
FLOOR-tribunes, Kohnstammhuis, Wibautstraat 2-4, 1091 GM Amsterdam

SPREKERS

Arend Hulshof (1981) is oud-hoofdredacteur van Wordt Vervolgd, het mensenrechtenmagazine van Amnesty International. Vanuit zijn werk voor Amnesty, is Arend een expert op het gebied van vluchtelingen en migratiestromen. In maart 2016 verschijnt zijn boek Rijpstra’s ondergang over zijn overgrootvader Johannes Rijpstra, die gedurende de Tweede Wereldoorlog burgemeester was van de Achterhoekse gemeente Zelhem.

Natascha van Weezel (1986) is auteur en documentaire-maakster. Zo maakte ze Elke dag 4 mei, over kleinkinderen van Holocaustoverlevenden. Haar interesse gaat vooral uit naar onderwerpen als polarisatie, de multiculturele samenleving en het Israël-Palestina conflict. In april 2017 bracht zij haar meest recente boek uit bij Uitgeverij Balans: Thuis bij de vijand. Hierin beschrijft ze haar zoektocht naar de relatie tussen moslims en joden in Nederland. Voor de vierdelige serie Natascha’s beloofde land van de VPRO trok ze per fiets door het land waar ze een haat-liefdeverhouding mee heeft.

Rozette Kats (1942) is geboren in de Musschenbroekstraat, vlakbij het Kohnstammhuis. Als Joodse baby werd zij in 1943 bij een kinderloos echtpaar in veiligheid gebracht. Deze onderduikouders werden na de bevrijding haar pleegouders. Haar leven werd diepgaand beïnvloed door het feit dat zij zonder goede informatie of begeleiding, ogenschijnlijk goed opgroeide. Dit had een moeilijke levensweg tot gevolg. Zelf zegt zij eerst in 1992 uit haar onderduik te zijn gekomen. Het verhaal dat zij hierover als gastspreker aan scholieren, studenten en andere groepen vertelt biedt veel aanknopingspunten met de hedendaagse realiteit, zowel op maatschappelijk als individueel niveau.

Peter Witte (1951), bestuursvoorzitter van de stichting Lotty Veffer Foundation, studeerde Nieuwe en Theoretische Geschiedenis aan de UvA. Peter was van 1992 tot 2016 als docent en begeleider van afstudeeronderzoeken werkzaam bij de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarnaast stagecoördinator en hoofdverantwoordelijke voor de internationalisering van de opleiding. Peter zal tijdens dit event kort aandacht besteden aan de historische link van deze Amsterdamse locatie met de tentoonstelling.

Tot 1939 stond op de plek van het Kohnstammhuis het Weesperpoortstation. Hier kwamen vanaf 1881 Joden uit Oost-Europa aan die het antisemitisme ontvluchtten. In totaal emigreerden tussen 1881 en 1933 naar schatting ruim 3 miljoen Joden uit Oost-Europa.

MODERATOR
Luuk Heezen is een welbekende gespreksleider van FLOOR. Hij is presentator en programmamaker (o.a. VPRO, Arttube, Museum voor Wereldculturen) en kunstliefhebber.

Share This Story, Choose Your Platform!