Laden Evenementen

De reizende tentoonstelling wordt op het Ichthus College georganiseerd in verband met de 75-jarige herdenking van de fusillade op 20 november 1944 tussen Rhenen en Veenendaal. Daarom wordt de tentoonstelling eenmalig aangevuld met origineel materiaal van slachtoffers en hun geliefden.

Tom Lambrechtsen van Ritthem als student aan de Zeevaartschool

Bijzonder zijn de nooit gepubliceerde manuscripten van de 22-jarige Tom Lambrechtsen van Ritthem. Hij spioneerde en maakte kaartjes met tekeningen van Duitse versterkingen. Als hij thuis was bij zijn ouders in Terneuzen ontspande hij zich door het schrijven van cowboyverhalen. Opvallend is zijn uitgebreide voorstudie bij de verhalen, die tonen hoe grondig te werk ging. Waarschijnlijk tonen ze ook de manier, waarop hij zijn verzets- en inlichtingenwerk uitvoerde.

Van slachtoffer Philip de Leeuw ligt er een originele brief, die hij schreef vanuit zijn schuilplek in Bilthoven. Een maand later stond hij voor het vuurpeloton. Ook is er een brief van zijn weduwe Betty (inmiddels 100 jaar) net na de oorlog, waarin zij haar gevoelens verwoordt.

Aangrijpend is ook het getypte briefje, dat iemand schreef aan de nabestaanden van slachtoffer Victor van den Bergh. In deze brief wordt verteld hoe hij zich gehouden heeft in de gevangenis. Niet minder emotioneel is de adressering van vader Van den Bergh aan de weduwe Betty de Leeuw: β€œAan de nabestaanden van Philip de Leeuw, vermoord te Rhenen op 20-11-1944”.

De tentoonstelling wordt geopend door Hans Oosters, commissaris van de koning en Ernst Verduin, overlevende van Auschwitz en broer van Wanda.

De tentoonstelling is vrij toegankelijk op vrijdagmiddag 29 november (15.00 – 17.00 uur) en zaterdagmorgen (9.30 – 11.30 uur).

Foto bovenaan: Flip en Betty de Leeuw-Polak. De laatste foto, die er van hen samen genomen is.

Share This Story, Choose Your Platform!