Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

De expositie is dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur – gratis – te bezoeken in Buitencentrum Schoorlse Duinen aan de Oorsprongweg 1. Gekoppeld aan de expositie bieden Comité Kamp Schoorl en de Lotty Veffer Foundation lesprogramma’s aan voor de groepen 8 van het basisonderwijs en voor het voortgezet onderwijs.

Kamp Schoorl aan de voet van de Schoorlse Duinen was het eerste Duitse concentratiekamp in Nederland. Na de razzia’s van februari en juni 1941 zijn de 689 Joodse gevangenen eerst naar dit kamp afgevoerd. Hiervandaan werden zij naar Buchenwald en vervolgens Mauthausen gedeporteerd. Slecht twee van deze groep hebben de concentratiekampen overleefd. Totaal zaten er in Kamp Schoorl 1900 voornamelijk Joodse en politieke gevangenen. Voor velen van hen betekende Kamp Schoorl de eerste etappe van de lange lijdensweg naar en in nazi-kampen elders.

Elk jaar wordt hier in juni herdacht. In 2018 was dat op maandag 11 juni. De plechtigheid vindt plaats bij het monument vlakbij het Buitencentrum ‘De Schoorlse Duinen’ aan de Oorsprongweg in Schoorl.

Deze reizende tentoonstelling strijkt in Schoorl neer rondom de herdenking van Kamp Schoorl op maandag 11 juni bij het monument. Comité Kamp Schoorl organiseert in samenwerking met de gemeente Bergen NH deze jaarlijkse herdenking.