Wanda-Verduin-a Wanda Verduin, een jong Joods meisje dat uit haar eigen omgeving wordt weggehaald en naar het ‘open getto’ Amsterdam verhuist, in Vught terechtkomt en in Auschwitz sterft. Vandaar volgen wij haar broer Ernst Verduin naar werkkampen, tijdens de dodenmars en zijn bevrijding in Buchenwald.

Hun respectievelijke vertellers zijn:

Still-Karsu-web

Karsu, zangeres/muzikant,
over Wanda Verduin en haar broer Ernst.

Nico-Peeters-aNico Peeters, een verzetsman die nadat hij is opgepakt terechtkomt in de Scheveningse gevangenis (het zgn. ‘Oranjehotel’), kamp Amersfoort, Haaren, kamp Vught en het concentratiekamp Dachau, waar hij aan de ontberingen bezwijkt.

Ad van Liempt over Nico Peeters

Ad van Liempt, journalist/auteur en programmamaker,
over Nico Peeters.

Jules-Schelvis-aJules Schelvis, een jong-volwassen Joodse man die met vrouw en schoonfamilie via Westerbork wordt gedeporteerd naar Sobibor en als enige van hen overleeft. Wij volgen zijn reis langs vernietigingskampen, getto’s en werkkampen in Polen en Duitsland.

Still-Natascha-web

Natascha van Weezel, schrijfster en filmmaakster,
over Jules Schelvis.

Wolfgang Maas, een Joodse jongen die uit Duitsland vlucht, en Thea Windmuller, een Joods meisje uit Winterswijk, die verkering krijgen, op verschillende plekken onderduiken, weer samenkomen op één adres en dan opgepakt worden en naar Auschwitz worden gedeporteerd.

Rauand Taleb, acteur en zelf vluchteling,
over Wolfgang en Thea

In de filmpjes komen ook aan het woord: Ernst Verduin (de broer van Wanda), Tonny Geelhoed-Peeters (dochter van Nico Peeters en ook zelf actief in het verzet) en Jules Schelvis. Zij lezen voor uit de brieven van hun geliefden en hun eigen brieven aan hen en vertellen erover.