Tienduizenden dragen verantwoordelijkheid voor het draaiende houden van de nazi-machinerie. Topfiguren als Adolf Hitler en Joseph Goebbels plegen aan het eind van de oorlog zelfmoord, Heinrich Himmler (met Hitler hoofdverantwoordelijk voor de jodenvervolging) als hij enkele weken na de Duitse capitulatie gevangen is genomen.

Tussen 20 november 1945 en oktober 1946 worden 22 hoofdverantwoordelijken in Neurenberg door een rechtbank van de geallieerden berecht. Tien van hen worden
op 16 oktober 1946 opgehangen, Hermann Göring pleegt net voor de executies zelfmoord.

Zeven nazi’s krijgen gevangenisstraffen, drie worden vrijgesproken, maar later door een Duitse rechtbank tot (korte) straffen veroordeeld. Rudolph Hess, die in mei ’41 naar Groot-Brittannië vliegt, naar eigen zeggen voor vredesonderhandelingen, krijgt levenslang en sterft in 1987 in een Berlijnse gevangenis.

Later worden nog twaalf nazi’s in Neurenberg ter dood veroordeeld en geëxecuteerd.

Sommige top-nazi’s weten te ontkomen, met name naar Zuid-Amerika. Enkelen worden achterhaald, zoals Adolf Eichmann, die in 1962 in Israel wordt berecht en ter dood gebracht.

Op deze pagina’s belichten we drie daders, die nauw met het thema van de tentoonstelling verbonden zijn:

* Propagandaspecialist Joseph Goebbels

* Minister van postzaken Wilhelm Ohnesorge

* Regisseur van de vervolging Reinhard Heydrich

Manner der Zeit

Briefkaart Männer der Zeit: rijksmaarschalk Hermann Göhring, Hitlers plaatsvervanger (tot mei 1941) Rudolph Hess, de fascistische Italiaanse leider Benito Mussolini, Adolf Hitler en Galeazzo Ciano, minister van buitenlandse zaken van Italië en Mussolini’s schoonzoon.
Ciano is mede-verantwoordelijk voor Mussolini’s val in september ‘43. Mussolini, dan leider van een door hem zelf uitgeroepen mini-staatje in Noord-Italië, laat Ciano op 10 januari 1944 executeren. Mussolini zelf wordt op 28 april 1945 door Italiaanse verzetsstrijders vermoord.