Op een prachtige locatie, opgenomen in de toeristische wandelroute, bevindt zich het Haus der Niederlande.
Hier werd in november de spits afgebeten van de vernieuwde tweetalig tentoonstelling “Waarom schrijf je me niet | Warum schreibst du mir nicht”.

Het is alweer acht jaar gelden dat Bennie Vlaskamp het idee opperde om een tentoonstelling te maken van de brieven en kaarten uit getto’s en nazi-kampen. Hij was die gaan verzamelen nadat hij een keer op een paar kaarten uit Dachau was gestuit. Inmiddels zijn we toe aan de derde versie van de tentoonstelling die uit dat idee voortvloeide.

Het bijzondere van deze derde versie is dat hij tweetalig is. Maar dat is niet alles. De vernieuwing van de tentoonstelling zit ook in de toevoeging van een aantal persoonlijke verhalen, naast die we al hadden, en in de thema’s die we via die nieuwe verhalen aansnijden.

Twee nieuwe hoofdpersonen: Wolfgang Maas en Thea Windmuller

Om dit te realiseren werd een aantal  maanden verschrikkelijk hard gewerkt. In willekeurige volgorde zijn dat:
• De vertaalsters, Monique Mödl en Anneke Groot vertaalden niet alleen de tentoonstelling maar ook de website die nu een Duitstalige kant heeft >>
• Ronald Huffener, die de website nog mooier en tweetalig maakte.
• Carlo Huffener, die belangeloos elke keer paraat staat om de tentoonstelling te helpen vervoeren en opbouwen.
• Arie van Dalen. Hij stond aan de wieg van deze tentoonstelling. Hij heeft ontzettend veel research gedaan en de website gevuld. Op de site www.pudv.nl vindt u verdieping op alle onderwerpen in de tentoonstelling. Heel bijzonder is zijn onderzoek naar Sinti en Roma, getriggerd door het verhaal van de Sintezza Ceija Stojka uit Oostenrijk die op 10-jarige leeftijd in Auschwitz terecht kwam. En overleefde. Hoewel ze nauwelijks kon schrijven zette ze in 1985 haar herinneringen op papier.
Pas in 1982 werd in Duitsland erkend dat Sinti en Roma niet waren vervolgd omdat ze crimineel of asociaal waren, maar dat zij slachtoffer waren van racistische volkerenmoord door de nazi’s. Mede door Ceija Stojka werden Sinti en Roma in Oostenrijk in 1993 als aparte bevolkingsgroep erkend.
• Hoewel we erg ons best deden niet teveel tekst toe te voegen aan de tentoonstelling hebben we het de ontwerpster Luciana Macaluso best wel moeilijk gemaakt.  Het resultaat is bijzonder; dat ze het voor elkaar kreeg zo’n zwaar onderwerp zo licht te brengen!

Nog te zien t/m maandag 22 januari. Zie verder de agenda >>
Mirjam Huffener, projectmanager

Gerda Brethouwer, directeur Nationaal Onderduikmuseum Aalten, Mirjam Huffener en Mirjam Schwarz die de brieven, dagboeken en foto’s van Wolfgang Maas en Thea Windmuller ter beschikking stelde

De tentoonstelling werd Duitstalig gemaakt met een subsidie van Interreg en Provincie Gelderland